ブログ投稿

HR in 2022: drie trends die de toekomst van werk vormgeven

Cornerstone Editors

We gaan het derde jaar van de coronapandemie in. De afgelopen twee jaar heeft de banenmarkt ongekende veranderingen doorgemaakt. Volgens ILO Monitor gingen er in 2020 alleen al 114 miljoen banen verloren en ligt het werkloosheidsniveau wereldwijd op 220,5 miljoen mensen. De situatie verschilt uiteraard per land en regio. In Nederland was bijvoorbeeld de krapte op de arbeidsmarkt juist niet eerder zo groot.

De bedrijven die het afgelopen jaar beter uit de crisis zijn gekomen en succesvol wisten om te gaan met de uitdagingen, waren de organisaties die hun strategieën wisten aan te passen aan de snelle veranderingen en hun werknemers meekregen in deze vaak monumentale koerswijzigingen.

Met 2022 alweer een paar weken onderweg, verleggen veel bedrijven hun focus naar het neerzetten van een toekomstbestendige organisatie. Hiervoor zijn ze op zoek naar nieuwe manieren van werken die voor iedereen werken - van werknemers tot klanten en partners.

Maar hoe ziet die focus op toekomstbestendigheid er precies uit? Drie experts van Cornerstone laten hun licht schijnen over de trends die zij zien in de markt en bij hun klanten. Van het signaleren van kansen en mogelijkheden in de ‘Great Resignation’ en werknemers de regie geven over hun eigen ontwikkeling tot de integratie van AI in HR-technologie. We laten 2021 achter ons met hernieuwde energie en enthousiasme over de toekomst van werk.

Een grote verandering: werknemerservaring centraal in wervingsprocessen

De arbeidsmarkt was geen dag hetzelfde de afgelopen twee jaar. Of het nu werknemers waren die gedwongen waren op zoek te gaan naar een nieuwe betrekking of die uit eigen motivatie een blik over de schutting wierpen - de arbeidsmarkt is voortdurend in beweging. Ongehoorde werkdruk, een gebrek aan carrièreperspectief of hogere looneisen spelen allemaal een rol in de besluitvorming bij werknemers om verder te kijken.

“Het is de verantwoordelijkheid van alle werkgevers om voldoende mogelijkheden te bieden voor werknemers om succesvol te kunnen zijn”, zegt Kimberly Cassady, Chief Talent Officer bij Cornerstone. “Zo kunnen bedrijven niet langer voorbijgaan aan het bieden van inzicht in individuele carrièremogelijkheden binnen de organisatie. Wanneer een werknemer op de hoogte is van de groeimogelijkheden binnen het bedrijf, naast de mogelijkheden om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, zullen ze sneller een toekomst voor zichzelf zien binnen de organisatie.”

Practice what you preach: neem het volgende voorbeeld van Cornerstone. Om werknemers betrokken te houden tijdens de pandemie, ontwikkelden talent leaders een omgeving waarin werknemers hun talenten konden inzetten en hun vaardigheden ontwikkelen. Met het nieuwe ‘Cornerstone Gigs-programma’ creëerde Cornerstone korte opdrachten die werknemers de mogelijkheid bood om aan vaardigheden te werken buiten hun eigen afdeling. Deze gigs werden geplaatst door andere werknemers of projectmanagers die op zoek zijn naar een frisse blik en directe ondersteuning, met als doelstelling initiatieven en bedrijfsdoelstellingen naar een hoger plan te tillen. In het eerste jaar heeft dit initiatief veel interesse gewekt onder Cornerstone-werknemers: 250 hebben deelgenomen, resulterend in 75 gigs binnen de hele organisatie.

Om organisaties te ondersteunen in het bieden van groeimogelijkheden voor hun werknemers, werd afgelopen jaar Cornerstone Xplor geïntroduceerd, een platform voor werknemerservaring dat een volledig geïntegreerd en tot in detail gepersonaliseerd traject faciliteert van leren, de ontwikkeling van vaardigheden, groei en loopbaanmobiliteit. Ondersteund door de Cornerstone Skills Graph, maakt Cornerstone Xplor gebruik van AI en vaardighedentechnologie om inzicht te krijgen in interessegebieden, sterke punten, doelstellingen en wensen van iedere individuele werknemer. Vervolgens worden werknemers gekoppeld aan moderne, kwalitatief hoogstaande learning content en wordt er een individueel carrièrepad uitgestippeld dat de werknemer de mogelijkheid biedt om zijn eigen carrière vorm te geven, binnen de context van persoonlijke en zakelijke doelstellingen.

Hoewel interne doorgroeimogelijkheden altijd een prioriteit moeten blijven, zullen deze oplossingen niet alle open vacatures invullen. Er zijn in Nederland nog steeds ruim 376.000 vacante werkplekken die door werving van nieuwe werknemers ingevuld moeten worden.

“De bedrijven die de mogelijkheid bieden om op afstand te werken zullen de organisaties zijn die toptalent aantrekken”, onderkent Cassady. “Dat betekent dat organisaties die niet deze overstap willen maken hun strategische doelstellingen moeten aanpakken om tegemoet te blijven komen aan de verwachtingen van de hedendaagse werknemer.

Zelfgestuurde learning gebaseerd op vaardigheden wordt populairder

De snelheid van verandering in onze werkomgeving vandaag de dag is ongekend. Doordat de pandemie verandering van bedrijven vraagt en bovendien zorgt voor een verandering in behoefte, zal naar verwachting bij 58% van de werknemers nieuwe vaardigheden nodig zijn om succesvol te blijven in hun werk, zo toont een recent HR-onderzoek door Gartner aan.

Werknemers in verschillende bedrijfsonderdelen voelen de druk om niet alleen hun huidige vaardigheden verder te ontwikkelen, maar ook nieuwe vaardigheden te ontwikkelen om aan de veranderende verwachtingen te kunnen blijven voldoen. Wanneer de juiste bronnen worden aangeboden voor learning, zijn werknemers meer toegewijd om hun eigen tijd te gebruiken om vaardigheden te ontwikkelen. Oftewel: zelfgestuurde learning.

“Van 2020 tot 2021 zagen we een verviervoudiging van het aantal inschrijvingen voor zelfgestuurde learningsessies in ons contentaanbod”, zegt Summer Salomonsen, VP Content Product bij Cornerstone. “Dit toont niet alleen aan dat er een toenemende behoefte aan learningbronnen onder managers is, maar dat individuele werknemers steeds meer geneigd zullen zijn om cursussen en trainingen te zoeken die helpen hun carrière vorm te geven en ze hun werk beter laat uitvoeren.”

De toename in zelfgestuurde learning gaat verder dan een toegenomen interesse in bij- en herscholing vanuit carrièreperspectief, aangezien we een toenemend aantal werknemers zien die zich verder willen ontwikkelen op het vlak van diversiteit, inclusie en andere soft skills.

“Meer dan ooit zijn werknemers gemotiveerd om te leren”, geeft Salomonsen aan. “We hebben de mogelijkheid om L&D content aan te bieden die toegankelijk, relevant, aantrekkelijk, gevarieerd en van toegevoegde waarde is.”

AI voor HR en werknemers

Hoewel AI steeds vaker gebruikt wordt als tool binnen HR, bijvoorbeeld bij talentacquisitie en L&D-mogelijkheden, wordt het volledige potentieel van de technologie nog niet benut door werknemers. Terwijl dit potentieel wel aanwezig is volgens Ajay Awatramani, Chief Product Officer bij Cornerstone.

“De adoptie van AI in HR-technologie zal verder groeien doordat er nieuwe tools beschikbaar zullen komen”, zegt Awatramani. “Over een tijdje zullen HR-leiders op HR-data en AI gebaseerde oplossingen vertrouwen om belangrijke besluiten te nemen over personen en zaken. Werknemers zullen op hun beurt toegang hebben tot geavanceerde, gepersonaliseerde en gebruiksvriendelijke tools die hun efficiëntie vergroten en carrières tot bloei laten komen. Het is een win-winsituatie.”

Dit wordt ondersteund door Mercer’s 2021 Global Talent Trend-onderzoek waaruit blijkt dat “meer dan 60% van de executives aangeeft dat de inzet van talent analytics bij besluitvorming op basis van data de HR-trend met de meeste impact is.”

Met de juiste toepassing van machine learning en AI-technologie kunnen HR-leiders een actiegericht talentbeleid instellen waar zowel werknemers als de organisatie van profiteren. Zo maakt AI het mogelijk om learning te koppelen aan groei, niet alleen door te identificeren welke vaardighedenkloof gedicht moet worden, maar ook door relevante content aan te bieden die deze kloof kan dichten. AI kan eveneens de juiste groeimogelijkheden koppelen aan de juiste werknemers door relevante projecten toe te wijzen. Dankzij de kracht van AI zijn groepen sneller in staat om sneller en beter hun doelstellingen te halen.

De HR-sector is klaar voor veerkracht

Terwijl 2021 genoeg uitdagingen kende, heeft HR zijn waarde bewezen als afdeling die organisaties helpt de uitdagingen van de afgelopen twee jaar succesvol aan te gaan. Cornerstone houdt vertrouwen in de ongekende vooruitgang die al is geboekt, ook in het aankomende jaar waarin de toekomst van werk opnieuw vormgegeven zal worden.

Als de aankomende mogelijkheden je nieuwe energie geven en je meer wilt weten over hoe je binnen jouw organisatie kunt zorgen voor een betrokken werknemerservaring, vaardighedenontwikkeling kan koppelen aan carrièreontwikkeling en klaar bent voor de toekomst, lees dan onze guide for talent leaders.

関連資料

製品やお客様事例、最新の業界のインサイトなどをご紹介しています。

ドイツポスト DHLグループ AIを利用したスキル重視のキャリアを提供

お客様事例

ドイツポスト DHLグループ AIを利用したスキル重視のキャリアを提供

お気軽にお問合わせください

人財管理に関して、ご要望、お困りごとについて、コーナーストーンにご相談ください。

© Cornerstone 2024
法的事項