Historia de cliente

Spotlight op GMV: talent en werknemers een geweldige ervaring bieden

Nonprofit page hero

2,600

Employees

Tecnología

Industry

2020

Customer Since

De groep GMV is gespecialiseerd in technologische oplossingen op het gebied van innovatie voor sectoren als de ruimtevaart, de auto-industrie en defensie en werft gemiddeld zestig mensen per maand. Gezien de huidige problematiek rondom het vinden van talent heeft het bedrijf extra ingezet op het aantrekken en werven van nieuwe medewerkers. Deze processen heeft GMV gedigitaliseerd met behulp van het Cornerstone-platform.

Momenteel telt het bedrijf meer dan 2.600 medewerkers, vergeleken met 400 in 2005. Voor GMV is het aantrekken, werven en in dienst nemen van het beste talent altijd een kwestie van strategie geweest. Om alle behoeften binnen de organisatie in te vullen en de vraag en verwachte groei bij te benen, werft het bedrijf gemiddeld zestig mensen per maand. GMV werkt met enorm gespecialiseerde technologieën, waar momenteel maar weinig mensen voor opgeleid zijn. Daarbovenop komt nog eens de recente oorlog om talent.

Met de opmars van digitalisatie wordt het steeds lastiger om talent te vinden. Zo waren bedrijven in andere sectoren voorheen geen rechtstreekse concurrenten van GMV. Maar daar is nu verandering in gekomen. Het wordt nu bijvoorbeeld steeds lastiger om technici te vinden.

Om deze situatie het hoofd te bieden heeft GMV drie jaarlijkse talentontwikkelingsprogramma's opgezet. Onderdeel hiervan zijn meer dan honderd prestigieuze internationale studiecentra, waarin mensen hun technische kennis en vaardigheden kunnen verbeteren. Een van deze programma's is het 'Global Talent'-programma, gericht op het integreren van afgestudeerden met een universitair, bachelor- of masterdiploma. Bij GMV kunnen ze stage lopen en zo hun opleiding verrijken met praktijkervaring in een toonaangevend bedrijf. Ervaring die ze opdoen aan de hand van baanbrekende projecten, waarbij ze hun kennis kunnen toepassen en kunnen leren van de beste professionals binnen de luchtvaarttechniek, informatica, telecommunicatie enz. Ook biedt GMV studenten met een hogere opleiding stages van drie maanden aan, waarna ze mogelijk bij het bedrijf kunnen blijven werken. Ten slotte zijn er zomerbeurzen, waarbij studenten samen aan projecten kunnen werken.

Interne mobiliteit

Dit is een gevoelige kwestie. Soms is het namelijk lastig om te accepteren dat mensen die ingewerkt zijn binnen een team naar een bepaalde functie overgeplaatst moeten worden nadat er zoveel is geïnvesteerd in hun training. Maar als werknemers intern geen kansen vinden, gaan ze ergens anders zoeken. De Cornerstone-tool die GMV heeft geïmplementeerd (door de organisatie zelf 'Life' genoemd), maakt dankzij de module Talent Acquisition de groeikansen binnen de organisatie zichtbaar en bereikbaar. Ook maakt deze tool het makkelijk om van werkgebied of locatie te veranderen. Hiervoor wisten talenten niet waar ze hun opties konden vinden.

Talent herkennen

GMV heeft opgemerkt dat er transparanter gecommuniceerd moet worden over interne hr-initiatieven. Ook geeft GMV op zijn website en zijn voornaamste carrièresites aan welke kansen het bedrijf biedt. Daarnaast creëren de werknemers van GMV veel aandacht voor het bedrijf, namelijk via hun netwerk van contacten. Zij zijn de merkambassadeurs van GMV en kennen de bedrijfswaarden en -cultuur als geen ander. De uitgelezen groep dus om deze waarden en cultuur uit te dragen. Tot slot heeft GMV een verwijzingsprogramma, met als slogan 'Wie een vriend heeft, heeft dubbel geluk'. Werknemers die talent doorverwijzen naar het bedrijf, worden hiervoor beloond.

Het resultaat van deze initiatieven is dat bepaalde professionals die nog nooit gehoord hadden van GMV het bedrijf nu wel kennen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan informatici. Dat maakt de instroom van nieuwe medewerkers bij GMV enorm interessant. Maar dit alles was onmogelijk geweest zonder het digitaliseringsproces dat leidde tot de implementatie van Cornerstone als platform voor het geïntegreerd beheer van de hr-processen van GMV.

Waarom Cornerstone

Vóór deze implementatie voldeden de workflows van GMV op het gebied van personeelsbeheer niet aan de groeiende behoeften binnen de organisatie. Alles binnen GMV werd beheerd met behulp van tools als Microsoft Office, en met name Excel, Access en Outlook. Taken werden handmatig uitgevoerd. Selectieprocessen waren bijvoorbeeld erg ingewikkeld, omdat het bedrijf Excel-bestanden gebruikte om vacatures te openen en kandidaatevaluaties op te volgen. Daarom begon GMV nieuwe tools te zoeken. Na tevergeefs een aantal tools te hebben geïmplementeerd, koos het hr-team in 2019 uiteindelijk voor Cornerstone. Er moest snel een platform komen waarmee GMV meerdere taken kon stroomlijnen en hr-processen kon implementeren. Daarnaast wilde GMV slechts één tool gebruiken, wat inhield dat het platform alle hr-procedures moest omvatten. De implementatie van Cornerstone begon met de medewerkersmodule, waarin GMV de gegevens van zijn werknemers kon invoeren. Vervolgens richtte het team zijn pijlen op de Talent Acquisition-module, die in een periode van drie maanden is uitgerold. Het team profiteerde hierbij van het dalende aantal wervingen tijdens de pandemie. Deze module heeft veel flexibiliteit en zichtbaarheid gecreëerd voor kandidaten, managers en de afdeling People, en bevat daarnaast Onboarding. Dit was een geweldige aanvulling voor het bedrijf, dat hiermee het hele proces heeft kunnen consolideren en stroomlijnen. Voor kandidaten is er nu een portal, waarin ze alle informatie over hun manager en het bedrijf kunnen vinden en hun gegevens kunnen invullen. Dit voorkomt fouten en maakt de overgang van kandidaat naar medewerker veel soepeler. Nu blijft de hr-afdeling gaandeweg meer modules implementeren, zoals Performance, Learning, Communication en Compensation.

Betere medewerkerservaring

Omdat dit een geavanceerd, cloudgebaseerd platform is, hebben medewerkers toegang tot alle informatie rondom de interne beleidsregels en procedures van het bedrijf, wat de transparantie ten goede komt. Ook krijgen ze via dit platform toegang tot de training die het bedrijf aanbiedt. En dankzij de communicatiemodule kan GMV nauwer communiceren met kandidaten, medewerkers en managers. Voorheen speelde de hr-afdeling een administratieve rol, maar nu de administratieve taken enorm zijn teruggebracht, kan deze afdeling zich richten op het maken van meer strategische beslissingen. Beslissingen die zijn gebaseerd op de informatie uit de Talent Management-oplossing van Cornerstone. Dit heeft de hr-afdeling een belangrijk onderdeel gemaakt van de bedrijfsstrategie. Het was voor managers lastig om de informatie te verzamelen die ze nodig hadden om beslissingen te nemen. Nu is dit proces voor teamleiders razendsnel.

De talentreis van GMV

De toekomstige uitdagingen voor GMV zijn onder andere weten wat er gebeurt binnen de organisatie, voorzien wat er gaat gebeuren en in staat zijn om beslissingen te nemen op basis van de interpretatie van indicatoren en data. Zo kan GMV oplossingen en alternatieven bieden om medewerkers aan zich te binden. Een andere uitdaging is het bieden van leertools die medewerkers in staat stellen om hun carrière verder te ontwikkelen door middel van voortdurend beschikbare trainingen op het gebied van technische kennis en vaardigheden. Daarom werkt GMV aan nieuwe leiderschapsmodellen, waarbij het bedrijf met name kijkt naar het middenmanagement, dat training krijgt op het gebied van leiderschapsvaardigheden en het managen van hybride teams. Ook zet GMV momenteel initiatieven op om het gevoel van trots en saamhorigheid onder medewerkers te versterken en zo toewijding aan de bedrijfsdoelen te creëren. Daarnaast werkt GMV aan wereldwijde mobiliteitsprogramma's als reactie op de nieuwe situatie.

Recursos relacionados

¿Quieres seguir aprendiendo? Explora nuestros productos, las historias de nuestros clientes y las actualidades del sector.

2023 Talent Health Index Infographic

Infografía

2023 Talent Health Index Infographic

Programa una consulta personalizada

Habla con un experto de Cornerstone sobre cómo podemos apoyarte con las necesidades de gestión de personal de tu organización.

© Cornerstone 2024
Información legal