Blog Post

Från LMS via LXP till TXP. Vi reder ut begreppen!

Cornerstone Editors

Alla håller med om att det är viktigt att medarbetare får tillgång till lärande och utveckling. Men det är minst lika viktigt hur det sker. Det ska vara så enkelt och engagerande som möjligt för medarbetaren och samtidigt driva företagets verksamhet framåt.

En av de starkaste trenderna är det som kallas “lärande i arbetsflödet” dvs att medarbetare får exakt rätt lärande direkt via den applikation, webbläsare eller det verktyg de jobbar i, dvs så enkelt som möjligt.

Det kommer dessutom många nya spännande lösningar som gör att medarbetaren själv kan ta kontrollen och driva sin egen karriärutveckling, samtidigt som verksamheten har överblick över företagets totala kompetens och kan arbeta strategiskt med utveckling. Med förändringarna kommer ny teknologi som gör allt detta möjligt. De flesta som jobbar med utveckling och lärande i organisationer använder, eller känner till, LMS - Learning Management Systems, men nu kommer nya begrepp LXP, Learning Experience Platform och TXP, Talent Experience Platform. Läs på så reder vi ut begreppen!

LMS

LMS - Learning Management System, var det som en gång i tiden förde samman fysiska klassrumsutbildningar med online-lärande. I LMS-systemet kunde kursanmälningar och instruktioner för deltagare hanteras, oavsett vilken typ av lärande det handlade om.

Som namnet hintar handlade dåtidens LMS mest om att “hantera” lärande, dvs se till att utbildningar verkligen genomfördes. Tekniken har utvecklats mycket sedan dess och dagens lärande handlar dessutom om betydligt mer än bara utbildning.

LXP

Medan LMS utvecklades för att serva företaget har LXP (Learning Experience Platform) medarbetarens upplevelse och valmöjlighet i centrum. En LXP ger individualiserade rekommendationer på lärande utifrån medarbetarens mål. AI och maskininlärning gör grovjobbet vad gäller att hitta rätt och relevant kursinnehåll som sedan levereras till medarbetaren med hjälp av integrationer i de appar de använder mest på jobbet.

LXP har också medarbetaren i centrum när det gäller hur de lär sig av och tillsammans med andra. Sociala verktyg, expertsammanställningar av kursinnehåll och användargenererat innehåll gör det enklare att lära från kollegor och dela expertis och kunskap internt. Teknologin kan hantera det här i stor skala och över många olika tidszoner.

Företaget tjänar mycket på att ha medarbetaren i centrum av lärandet. När medarbetarna skaffar sig viktig kompetens, dokumenterar de den och delar den kompetens som är viktig för verksamheten. Utbildningsteamen sparar tid och resurser som annars skulle lagts på att hitta, välja ut, sammanställa och distribuera anpassat kursinnehåll till många olika grupper. Företaget utvecklar uthållighet och agilitet eftersom medarbetare lär sig och utvecklas på jobbet – vilket är oerhört viktigt med tanke på den snabba teknikutvecklingen, komplexa regler och riktlinjer, ändrade kundmönster och störningar i leveranskedjorna.

Funktionella skillnader mellan LMS och LXP

LMS

Det huvudsakliga målet för en LMS är att distribuera programmatiskt strukturerat lärande och underlätta administration och rapportering. Organisationer använder ofta en LMS för områden som standardiserad onboarding, hälso- och säkerhetsutbildningar, obligatorisk och compliance-utbildning, utbildning för säsongsarbete och lärande som en del i förändringsarbete.

LMS fungerar som ett system för att bevisa att organisationer genomfört en viss typ av utbildning,för kvalificeringar och ackrediteringar.

Utbildningsadministratörer använder LMS för att hantera kursinnehåll, utbildningsformat, affärsregler och krav för leverans av lärande och rapportering av certifiering och compliance-rapportering.

De utmaningar en LMS hanterar för en organisation är storskalig utbildning, minskad risk samt att snabbt få igång nyanställda.

LXP

En LXP är framförallt utvecklad för självdrivet lärande och kontinuerlig utveckling och för en lärupplevelse i nivå med konsumentlösningar. När användare loggar in ser de personliga kursrekommendationer baserat på deras kompetens och utvecklingsmål. Rekommendationer uppdateras dagligen i takt med att systemet lär sig av medarbetarens beteende.

Via en LXP når medarbetaren utbildning, förstklassigt kursinnehåll, interna resurser, socialt delad kunskap och externt innehåll från webben, allt individuellt utvalt och presenterat. Innehållet kan sträcka sig från kurser på flera timmar till artiklar som tar ett par minuter att läsa.

LXP har omfattande social funktionalitet och verktyg för att sammanställa innehåll som gör det enklare att lära sig och utvecklas i grupp. EdCast LXP har även verktyg för att producera eget innehåll som gör att experter kan dela sin kompetens med kollegor och bygga upp ett arkiv med viktig företagskompetens.

En LXP möter medarbetaren där de befinner sig. Det sker via integrationer med vanliga verktyg som Slack, Microsoft teams och Google och via en mobilapp.

De utmaningar en LXP hanterar för en organisation är medarbetarutveckling, kompetensutveckling för att lära om eller vidareutveckla hela arbetsstyrkan, bryta ner informations-silos och att få fler att vilja lära sig och öka engagemanget i verksamheten.

TXP

För oss på Cornerstone är Talent Experience Platform (TXP) inte en specifik produkt, utan en vision. En vision för hur våra produkter fungerar tillsammans för att ge talangledare bättre möjlighet att släppa loss medarbetarnas potential på ett så enkelt och effektivt sätt som möjligt.

Cornerstones TXP för samman LMS och LXP; men även hantering av och information om talanger, en intern marknadsplats för jobb och projekt och kursinnehåll. Sammantaget kan dessa lösningar hantera organisationers unika behov så att de kan utveckla uthållighet och växa i en komplex värld som förändras snabbt.

Vi tänker på TXP som en lösning med fyra nivåer.

  1. Lärande och talanghantering: Grundsystem behövs för att hantera talang och utveckling, leverera program och strategier för storskaligt lärande. Och effektivitet är viktigt här. Ju mindre tid som behöver läggas på administration desto mer tid för den så viktiga verksamhetsutvecklingen. Vår produktportfölj på denhär nivån inkluderar hantering av lärande och prestation, rekrytering, kompensation, succession, coreHR och det utökade företaget.
  2. Medarbetarnas upplevelse av lärande och utveckling: Medarbetare vill ha en lösning som hänger samman, därför levererar vi en holistisk upplevelse. Medarbetare kan hitta och utveckla ny kompetens, upptäcka och ta del av nya karriär- och projektmöjligheter och få kontakt med, eller själva bli, mentorer. Organisationer får rätt personer i viktiga tvärfunktionella projekt och kan hitta rätt kandidater för nya roller snabbare, eftersom de redan finns i verksamheten. Det här är vad EdCast och vår Opportunity Marketplace erbjuder.
  3. Intelligent teknikstruktur: Vi samlar kompetensontologier, yrkeskataloger, källor för kursinnehåll och personaldata från mer än 100 miljoner användare i en central datasjö. Vi använder sedan AI för att låta organisationer visualisera, matcha, automatisera, ordinera, förutse, och hantera tillgång och efterfrågan på talang och kompetens. Det här är en del av vår intelligenta teknikstruktur där bland annat Cornerstone Skills Graph ingår
  4. Omfattande integrationsstruktur: En arkitektur som är framtidssäker och kan kopplas till vad som helst, ger organisationer agilitet och storskalighet så de kan utvecklas. Vi har förenklat integrationerna mellan våra produkter och vi bygger in möjligheter att expandera utåt i ett bredare ekosystem med hjälp av APIer och mikrotjänster.

Slutligen

LMS är en basplattform som kommer att ha en viktig roll när det gäller att hantera och distribuera obligatoriskt och brett rekommenderat lärande för att hjälpa organisationer nå övergripande utbildningsmål och minimera risk. LXP lägger på ett lager genom att ge initiativet till den individuella medarbetaren och dra nytta av all intelligens och kompetens som finns internt, med hjälp av kollaborativt lärande och en demokratisering av sammanställning och skapande av kursinnehåll.

Cornerstone TXP går ett steg längre. Vår vision är att kombinera branschens bästa verktyg för lärande och tillväxtinriktad talangutveckling, personaldata från mer än 100 miljoner användare och kraften av AI för att hjälpa talangledare driva transformativ förändring för medarbetare och organisationer.

Related Resources

Want to keep learning? Explore our products, customer stories, and the latest industry insights.

The Ohio State University: Building 
a learning culture 
for the future

Customer Story

The Ohio State University: Building 
a learning culture 
for the future

The Ohio State University (OSU), founded in 1870, is recognized by US News & World Report as one of “America’s Best Colleges” and a top 10 public university for its exemplary approach to curriculum, campus life, technology, and innovation. With the main campus in Columbus, Ohio, which includes The Ohio State College of Medicine, plus six satellite campuses and over half a million alums around the globe, Buckeye pride is worldwide. To continue their strong learning legacy, OSU needed a centralized learning management system (LMS) to efficiently deliver training and track compliance among staff, faculty members, and student employees. They selected Cornerstone for its user-friendly interface, robust reporting features, and customer-focused strategies.

Schedule a personalized 1:1

Talk to a Cornerstone expert about how we can help with your organization’s unique people management needs.