Blog Post

Ledarskap i osäkra tider

Cornerstone Editors

Dagens HR-ansvariga ledare behöver ha beredskap att hantera plötsliga förändringar som påverkar medarbetarnas arbetssituation i grunden. Det innebär att organisationer och ledare själva behöver utveckla nya styrkor för att kunna möta både utmaningar och möjligheter som en följd av ändrade förutsättningar på marknaden.

Några råd från en erfaren ledare om förändringsledning i osäkra tider

Kimo Kippen, grundare av Aloha Learning Advisors, kan det mesta om livslångt lärande och talangutveckling. Han har bl.a. varit Chief Learning Officer på Hilton och VP of Learning på Marriott International. Kimo kan inte nog understryka vikten av verklighetsförankrade och inkännande ledare för att medarbetarna ska trivas och slippa kämpa, särskilt vid motgångar. Läs mer om de fem viktigaste ledaregenskaperna i osäkra tider.

De fem viktigaste ledarskapsegenskaperna som HR-ansvariga behöver i osäkra tider:

1. Bestäm vad du vill åstadkomma – bli mer självmedveten

Som ledare behöver du vända blicken inåt för att utveckla en "större självmedvetenhet". Först då kan du verkligen förstå hur du påverkar och uppfattas av andra. En viktig del av större självmedvetenhet är att bestämma vad du vill åstadkomma i världen.

Kimo råder alla ledare att försöka utveckla ett "globalt synsätt och förståelse" för inkludering och mångfald. Genom att ha en god världsbild kan ledare nå insikt om vad som är deras verkliga "kallelse". Kimo själv har som mål "att skapa bättre möjligheter till lärande och utbildning", som sedan kan bidra till att förändra medarbetarnas liv.

2. Ta ett djupt andetag — var empatisk

När ledare funderar på hur de ska hitta nya vägar framåt i osäkra tider med stora utmaningar, behöver de också tänka på att skapa förtroende i organisationen så att alla kan gå vidare tillsammans. Ledare behöver ha ett beteende som gör att de uppfattas som realistiska, målmedvetna, uppriktiga, medkännande och empatiska.

Kimo råder HR-ansvariga ledare att inte vara rädda för att trycka på "paus", stanna upp och hämta andan i ett läge som kräver snabba förändringar och beslut. "Det är inte fråga om att sprinta i mål, det är mer som ett maraton."

3. Var resilient — hitta en bättre balans

Kimo beskriver ledarens situation som ett livshjul där olika dimensioner av livet ‒ jobb, familj, avkoppling, andlighet osv. ‒ behövs för att hjulet ska rulla friktionsfritt. En nyckelfråga som du som ledare bör ställa dig själv varje dag är: "Känner du att du har bra balans mellan jobb och privatliv?"

Kimo råder alla ledare att vara noga med att hitta balansen och fundera över hur de kan behålla motståndskraft och förmåga till återhämtning. Han betonar vikten av att nå en hälsosam resiliens med hjälp av träning, sömn, kostvanor och andlighet.

4. Allt du gör spelar roll — föregå med gott exempel

Allt vi gör inom varje livsområde påverkar vårt beteende. Att inse att "allt du gör betyder något" hjälper dig som ledare att få ett mer målmedvetet förhållningssätt till ditt arbete, hur du leder och hur du kan föregå med gott exempel.

Kimo råder HR-ansvariga ledare att på ett mer aktivt och målmedvetet sätt hantera medarbetarnas situation i samband med förändringar. Till exempel lyfter han fram övergången från det dagliga livet på kontoret till den virtuella kommunikationen under covid-19-pandemin.

5. Tänk om inför framtiden ‒ tänk kreativt

Nu, mer än någonsin, behöver HR-ansvariga ledare tänka om och anpassa sina strategier för att kunna klara av det som Kimo kallar "det nästa nya normala." En positiv sak är att de stora pågående förändringarna också kommer att innebära fantastiska och tidigare otänkbara möjligheter.

Kimo ger rådet till HR-ansvariga ledare att "höja insatserna" när det gäller att erbjuda ett livslångt och organisatoriskt lärande för anställda. Ledarna behöver bli bättre på att tänka kreativt, jobba agilt, släppa attityden "jag vet bäst" och hantera "realtidsflödet" i samband med problemlösning.

Related Resources

Want to keep learning? Explore our products, customer stories, and the latest industry insights.

Remaking Work for a New World: 2024 HR Predictions

eBook

Remaking Work for a New World: 2024 HR Predictions

How well is your organization managing today’s rapid, unabated rate of change? According to employees, 41% don’t believe they have what they need to develop their skills, while 59% are on the lookout for more career guidance. So, it has never been more important for HR leaders to stay current with the latest trends and understand what they mean for their people and organization. Yet, more than 60% of organizations aren’t leveraging AI technology to optimize their talent programs.

Schedule a personalized 1:1

Talk to a Cornerstone expert about how we can help with your organization’s unique people management needs.

© Cornerstone 2024
Legal