Nieuwe studie onthult dringende behoefte aan transparante groeimogelijkheden om betrokkenheid en behoud van werknemers te verhogen

April 12, 2023

Een onderzoeksrapport uit 2023 van Cornerstone en Lighthouse Research beschrijft hoe technologie, cultuur en leiderschap de mobiliteit van talent met grote impact kunnen stimuleren.

LONDEN – 12 april 2023. Cornerstone OnDemand Inc, een marktleider in oplossingen voor de talentervaring, publiceerde vandaag de uitkomsten van zijn wereldwijde onderzoek uit 2023 naar trends in talentmobiliteit. Het onderzoek laat zien dat er dringend behoefte is aan (zichtbare) interne doorgroeimogelijkheden. Het rapport Klaar voor de start, groei: De bouwstenen voor talentmobiliteit met maximale impact, opgesteld door het Cornerstone People Research Lab in samenwerking met Lighthouse Research & Advisory, gaat over interne loopbaanmobiliteit en besteedt extra aandacht aan de rol van technologie bij het bevorderen van de groei van medewerkers in het voortdurend veranderende huidige talentlandschap.

In het onderzoek uit 2023 werden 1.060 werkgevers en 1.000 medewerkers in Europa, Noord-Amerika en Azië gevraagd naar hun mening over het belang van loopbaanmobiliteit en interne groeikansen. Één uitkomst sprong eruit: nu de levenslange trouw aan dezelfde werkgever praktisch tot het verleden behoort, hebben medewerkers steeds vaker de wens om binnen hun huidige bedrijf van functie te veranderen of zich verder te ontwikkelen en uitgedaagd te worden. Talentontwikkeling en interne mobiliteit zijn een blijvende behoefte van hedendaags personeel en vormen een belangrijke factor voor grotere betrokkenheid en beter personeelsbehoud.

Belangrijkste conclusies voor EMEA:

Volgens learning leaders krijgen medewerkers in de EMEA-regio vooral via gesprekken met hun managers zicht op de beschikbare groeimogelijkheden.

51% van de werknemers in EMEA zegt dat de beste manier waarop hun bedrijf de ontwikkeling van hun vaardigheden kan ondersteunen, is door hen kansen te bieden om te schakelen, te rekken en te groeien.

Meer dan een derde (33%) van de organisaties in EMEA zegt dat hun mensen zicht hebben op carrièremogelijkheden via één of andere vorm van technologie.

Technologie voor loopbaanmobiliteit bevordert personeelsbehoud

Uit het onderzoek blijkt dat het aanbieden van technologie voor loopbaanmobiliteit een bijzonder gunstig effect heeft op de medewerkerservaring. Wereldwijd wil 73% van de medewerkers meer weten over de carrièremogelijkheden binnen hun organisatie. En medewerkers met toegang tot selfservicetechnologie voor loopbaanverkenning hebben gemiddeld maar half zo vaak plannen om hun baan op te zeggen. Bovendien zeggen ze 2,5 keer vaker dat hun bedrijf zich in de goede richting beweegt.

“Technologieën voor interne talent mobility zijn in veel opzichten nog een nieuw concept, maar het is duidelijk dat ze kunnen voorzien in de behoeften van zowel de organisatie als haar medewerkers”, aldus Ben Eubanks, Principal Analyst en Chief Research Officer, Lighthouse Research & Advisory. “Aangezien het talentlandschap nog steeds volop in beweging is, zullen werkgevers een systeem moeten implementeren dat goed presterend talent aantrekt, motiveert en behoudt. Met een dergelijk systeem kunnen werkgevers effectief werken aan een personeelsbestand dat zichzelf ontwikkelt en meer geneigd is om binnen de organisatie door te groeien, terwijl medewerkers meer keuzevrijheid en controle over hun loopbaantraject krijgen – een duidelijke win-win situatie.”

Sterk presterende organisaties stellen de groei van hun medewerkers voorop

Het rapport bracht interessante verbanden aan het licht tussen het gevoel van betrokkenheid van een werknemer, zijn ontwikkeling en de relatie tussen werknemer en manager. Medewerkers die hoog scoren op Belonging, oftewel medewerkers die een sterk saamhorigheidsgevoel ervaren binnen hun organisatie, zijn meer geïnteresseerd in alle aspecten van leren: voor hun huidige functie, voor toekomstige functies en zelfs voor persoonlijke interesses die misschien helemaal niet relevant zijn voor hun werk. Aan de andere kant zeggen medewerkers met een lage score op Belonging twee keer zo vaak dat ze geen andere carrièremogelijkheden bij hun huidige werkgever zouden overwegen.

Het onderzoek wijst op de cruciale rol die managers spelen bij de ondersteuning van de arbeidstevredenheid van werknemers en toont aan dat werknemers met een hoge betrokkenheid 190% meer kans hebben om te zeggen dat hun manager hun carrièregroei ondersteunt, terwijl werknemers die laag scoren op Workplace Belonging zes keer vaker zeggen dat ze niet weten of hun manager of werkgever hun vaardigheden volgt.

“Talentmobiliteit kan alleen strategische waarde voor een organisatie genereren als er drie cruciale elementen aanwezig zijn: een ondersteunende manager, een gezonde bedrijfscultuur en hoogwaardige tools om carrièremogelijkheden in kaart te brengen. Talentmobiliteit speelt in het moderne bedrijfsleven een belangrijke rol om medewerkers opnieuw met hun werkgever te verbinden en om hen mogelijkheden te bieden om zich gewaardeerd te voelen en zich erbij te voelen horen. En bij een sterk saamhorigheidsgevoel horen sterke prestaties — een win-win situatie”, aldus Vincent Belliveau, Chief International Officer, Cornerstone.

Medewerkers uit alle bevolkingsgroepen hebben belangstelling voor groeikansen

Één van de bevindingen van het rapport is dat de belangstelling voor het verkennen van nieuwe projecten en het versterken van bestaande vaardigheden niet beperkt blijft tot bepaalde groepen medewerkers. In de studie worden de genuanceerde resultaten van verschillende groepen werknemers vergeleken op basis van factoren als geslacht, leeftijd en organisatiegrootte, wat de groeiende behoefte aan het stimuleren van menselijk potentieel op een meer persoonlijk niveau aantoont. Enkele uitkomsten:

  1. Vrouwen melden circa 33% vaker dan mannen dat ze graag projecten willen verkennen waarin ze nieuwe of andere vaardigheden kunnen aanleren.
  2. Medewerkers onder de 45 jaar melden ongeveer 50% vaker dan oudere medewerkers dat ze belangstelling hebben voor projecten om te netwerken en mentoren te ontmoeten.
  3. Medewerkers in grotere organisaties (duizend of meer medewerkers) geven de voorkeur aan projecten waarmee ze nieuwe interne mogelijkheden kunnen verkennen zonder hun huidige functie in gevaar te brengen.

Technologie maakt een nieuw soort talentervaring mogelijk

Het rapport “Klaar voor de start, groei: De bouwstenen voor talentmobiliteit met maximale impact” vestigt de aandacht op het grote effect dat het gebruik van technologie voor het beheer van een loopbaanontwikkelingsstrategie, kan hebben op zowel de tevredenheid van werknemers over hun loopbaan als het succes van de organisatie. Een belangrijke conclusie uit het onderzoek van dit jaar is dat medewerkers veel liever technologie gebruiken om hun carrièremogelijkheden te verkennen dan dat ze dit direct met een manager bespreken. Volgens het onderzoek geven medewerkers 80% vaker de voorkeur aan selfservicetechnologie boven een gesprek met een manager om te ontdekken welke interne carrièremogelijkheden er zijn. Medewerkers die beschikken over selfservicetechnologie om hun loopbaanmobiliteit te verkennen, zeggen bovendien 50% minder vaak dan andere medewerkers dat ze overwegen hun baan op te zeggen.

“Volgens de bevindingen van ons onderzoek uit 2023 bestaat er geen twijfel dat medewerkers veel belangstelling hebben voor groei- en ontwikkelingsmogelijkheden en dat ze behoefte hebben aan meer transparantie over hun carrièreperspectieven. Naarmate technologieën en tools slimmer worden en meer met elkaar verbonden raken, verandert de rol van de manager bij de ontwikkeling van medewerkers. AI biedt de mogelijkheid om individuele loopbaanambities af te stemmen op de bedrijfsdoelstellingen, met een concrete impact op het bedrijfsresultaat”, aldus Belliveau.

“Willen organisaties concurrerend blijven, dan moeten ze bereid zijn te leunen op de carrièremobiliteit van werknemers. Nu technologie en tools slimmer worden en meer met elkaar verbonden zijn, verandert de rol van de manager in de groei van werknemers en heeft AI het vermogen om individuele loopbaanambities af te stemmen op bedrijfsdoelstellingen.”

Download het rapport van Cornerstone en Lighthouse over talentmobiliteit in EMEA hier.

Over Cornerstone

Cornerstone zorgt dat personeel klaar is voor de toekomst met het geavanceerde Talent Experience Platform. Dit platform brengt technologie, data en content samen om de werkomgeving te inspireren tot groei, flexibiliteit en gezamenlijk succes. Ons ervaringsgerichte platform helpt vaardigheden te ontwikkelen met behulp van AI en is gebouwd op een open architectuur met het oog op neutraliteit en schaalbaarheid. Met dit platform helpen we organisaties om hun leer- en ontwikkelingservaring te moderniseren, overal de meest relevante content te leveren, talent- en loopbaanmobiliteit te versnellen en vaardigheden centraal te stellen als de universele taal voor groei en succes binnen de hele organisatie. Cornerstone heeft meer dan 7.000 klanten en 100 miljoen gebruikers en is leverbaar in 180 landen en 50 talen. Ga voor meer informatie naar https://www.cornerstoneondemand.com/uk/.

Mediacontactpersoon

Susan Hilliar
Cornerstone OnDemand

Telefoon: +44 (0) 77 67 88 45 56 (tel:+447767884556)

Rebecca Graham

Firefly Communications

© Cornerstone 2024
Legal