Blog Post

Het oude normaal komt niet terug, richt je op de toekomst en zet skills centraal

Nonprofit page hero

De roep om terug te keren naar het oude normaal is de laatste tijd vaak gehoord. Maar als er iets duidelijk is geworden, dan is het dat dit niet meer gaat gebeuren. Er is teveel veranderd in de wereld van werk, en de aanpassingen die bedrijven en medewerkers hebben gedaan worden niet zomaar teruggedraaid. Werkgevers hebben hun medewerkers gefaciliteerd thuis te werken, waardoor die de voordelen hebben ervaren van een nieuw hybride system of work. Tijdens Cornerstone Inspires gaven diverse experts hun visie op de huidige wereld van werk.

Michel Geurts, Regional Vice President Benelux/Denmark bij Cornerstone, geeft aan twee trends in de huidige markt te onderscheiden: “Er zijn momenteel organisaties die zich richten op herstel en organisaties die zich richten op groei. En binnen deze organisaties zijn er medewerkers te onderscheiden die op zoek zijn naar flexibiliteit, zoals het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, passend bij innovatieve, inclusieve, hybride organisaties. En er zijn medewerkers die zich richten op ontdekking. Zij zijn op zoek naar manieren om voor zichzelf het verschil te maken en zich afvragen hoe ze hun interesses en hun innerlijke drive kunnen verbinden met hun werkzaamheden. En ze willen ontdekken of dat bij hun huidige werkgever mogelijk is.”

Focus op huidige medewerkers

Of organisaties zich richten op groei of herstel, talentontwikkeling is een noodzakelijke strategie. Want mensen die de afgelopen jaren een andere baan hebben gevonden, komen niet terug als er weer plek voor ze is bij het oude bedrijf. En in een markt waarin het heel moeilijk is voldoende nieuw personeel te vinden, is het doorlopend opleiden van de eigen medewerkers, het ontwikkelen van skills en het faciliteren van interne mobiliteit veruit de beste oplossing. Vooral als je weet dat medewerkers twee keer langer bij bedrijven blijven werken die interne mobiliteit mogelijk maken.

Geurts: “Technologie is hierin van groot belang. Maar technologie is de enabler, niet het doel op zich. Het doel is het toekomstbestendig maken van het personeelsbestand, door mensen doorlopend te laten leren, kansen te bieden en te laten groeien. De data die beschikbaar zijn binnen het bedrijf zijn hierbij leidend, ze geven aan wie welke vaardigheden en ambities heeft en op welke manier ze hun doelen kunnen bereiken.”

Taak voor bedrijven

Dit bevestigt ook Cindy Canoot, oprichter van Blue CaCao, adviesbureau dat HR-afdelingen helpt bij hun digitale transitie: “De inhoud van banen verandert snel, daarom moeten organisaties een focus houden op de ontwikkeling van hun mensen. Het onderwijs loopt zichtbaar achter op de praktijk, daardoor is het aan bedrijven om vaardigheden te ontwikkelen en deze kloof te dichten.”

Maar er is nog een kloof te dichten: die tussen digitalisering en HR. Want deze kloof heeft een grote impact op de ervaring van zowel sollicitanten als medewerkers. Binnen te veel bedrijven werkt HR nog steeds met (papieren) formulieren en lokaal opgeslagen Excelsheets, terwijl medewerkers en sollicitanten digitale workflows verwachten, zoals onboarding apps, LMS en digitale handtekeningen. Een datagedreven HR is noodzakelijk om de toekomst met vertrouwen tegemoet te treden.

Organisaties die investeren in de digitalisering van vaardighedenontwikkeling zullen vooroplopen als het gaat om leren op de werkvloer, mentor- en coachingsprogramma’s, opleidingen, learning content en learning & development-technologie. Bovendien vergroten succesvolle learning platforms het enthousiasme en de wens van medewerkers om te leren, wat weer ten goede komt aan een leercultuur in de organisatie.

38 graden

Maar zoals gezegd: technologie is de enabler, niet het doel op zich. Een keuze voor passende technologie die HR in bedrijfsprocessen ondersteunt, helpt bedrijven al snel vooruit. Polle de Maagt, onafhankelijk strateeg die bedrijven helpt te veranderen door meer te dóen, heeft hierop een duidelijke visie: “Vaak wordt de 360 graden view gebruikt binnen de directiekamer. Maar begin eens met een comfortabele 38 graden, precies de temperatuur van het warme bad dat werknemers zoeken. Je moet de technologie kiezen die je wilt gebruiken. Als de vraag stijgt, kun je altijd meer technologie toevoegen.”

Michel Geurts vat het samen: “Er is niet één manier voor organisaties om een vaardighedenontwikkelingsprogramma te ontwikkelen. Luister naar je medewerkers en bied ze vooral de mogelijkheid hun kansen te grijpen en skills te ontwikkelen die bij hun ambities passen. Het is een investering die ten goede komt aan zowel leiders als medewerkers.”

Flexibel en klaar voor de toekomst

De vaardigheden van de toekomst zijn gericht op flexibiliteit en toekomstbestendigheid. Dat geldt zowel voor organisaties die zich richten op herstel als voor bedrijven die zich richten op groei. Skills staan centraal en het is van belang dat organisaties hierin investeren: om flexibel te zijn terwijl de inhoud van banen blijft veranderen, om medewerkers de kans te geven benodigde vaardigheden te ontwikkelen en om de retentie te verhogen doordat het bedrijf een toekomstperspectief en ontwikkelkansen biedt. Zodat organisaties met vertrouwen de toekomst tegemoet kunnen treden.

Related Resources

Want to keep learning? Explore our products, customer stories, and the latest industry insights.

Infographic: Winning C-level support for learning investments

Infographic

Infographic: Winning C-level support for learning investments

In a time of increased oversight and tightened budgets, it’s crucial to speak to the individual priorities and pain points of your decision-makers when making a pitch for learning investments. This infographic will help you jump-start those conversations and measure the metrics that matter most.

Schedule a personalized 1:1

Talk to a Cornerstone expert about how we can help with your organization’s unique people management needs.

© Cornerstone 2024
Legal