Blog Post

LMS, LXP of toch TXP? – Ontdek welke oplossing u nodig heeft

Cornerstone Editors

Het nut van LMS, LXP en TXP

Jarenlang heeft het Learning Management System (LMS) de basis gevormd van L&D-technologie (Learning and Development).

Bedrijven vroegen zich jaren af hoe ze technologie het beste konden inzetten om hun trainingsstrategie te beheren. Binnen L&D waren er drie stromingen: degenen die geloofden in persoonlijk leren, degenen die met mensen wilden werken en een kleine groep mensen gericht op de toekomst, die hielden van e-learning-technologie en die beweerden dat de toekomst digitaal zou zijn.

Het LMS

Het LMS bracht die drie groepen bijeen. Trainingssessies werden beheerd, aanmeldingen voor trainingen geregistreerd en aanmeldinstructies verstuurd. Dit zou ook het thuis worden van e-learnings.

De L&D-sector werd steeds bekender met 'SCORM' (Sharable Content Object Reference Model) en andere technologische L&D-termen.

Men accepteerde dat leren zowel persoonlijk als in de vorm van e-learnings plaats kon vinden.

Zoals de naam al suggereert was het LMS vooral gericht op 'management': dankzij deze technologie konden bedrijven de juiste training bieden.

Het huidige techlandschap heeft het LMS tot het uiterste gedreven. Vereiste trainingen moeten nog steeds beheerd worden, maar leren is zo veel meer dan alleen training.

Het LXP

Het LXP (Learning Experience Platform) is het resultaat van de breed gedeelde opvatting dat leren op het werk voor iedereen anders is.

Consumenten hebben zich met behulp van on-demand diensten als Netflix, Spotify en Amazon weten te bevrijden van radio- en televisieprogrammeringen en van fysieke winkels. In het verlengde daarvan verwachten werknemers nu meer dan een trainingsschema dat van bovenuit door hun leidinggevenden wordt beheerd.

Dankzij LXP's kunnen gebruikers content uit allerlei bronnen ontdekken. Deze platforms gebruiken slimme technieken om gepersonaliseerde content te bieden, externe artikelen aan te bevelen en documenten, video's en andere digitale middelen te rangschikken.

Het LXP omarmt het feit dat we altijd en op bijna ontelbare manieren leren.

Maar ook deze technologie heeft haar problemen. Het verbeteren van de leerervaring is fantastisch (en noodzakelijk), maar hoe kunnen bedrijven formeel leren stimuleren?

Het TXP

De volgende fase in deze ontwikkeling is het TXP (Talent Experience Platform). Het TXP zorgt ervoor dat de verbeterde leerervaring past bij de doelen van de organisatie en bij de huidige situatie.

Voor bedrijven is het nu cruciaal dat hun werknemers nieuwe vaardigheden leren en ontwikkelen. De wereld verandert sneller dan ooit tevoren, en externe factoren, zoals de pandemie en klimaatverandering, veranderen hoe ons werk er in de toekomst uit gaat zien.

Het TXP is een nieuwe medewerkerservaring. Eindgebruikers hebben hierbij toegang tot een geconsolideerd platform dat de leerervaring optimaliseert en gebruikers helpt de vaardigheden te ontwikkelen waar de unieke situatie van hun bedrijf om vraagt.

Stel bijvoorbeeld dat uw bedrijf meer datawetenschappers nodig heeft. Het TXP promoot deze vaardigheden en rollen vervolgens aan het huidige personeelsbestand, zodat uw talent zich waar nodig kan aanpassen.

Praktische verschillen tussen LMS, LXP en TXP

LMS

 • Het hoofddoel van een LMS is om e-learnings (of persoonlijke cursussen) en interne bedrijfstraining te bieden. Deze systemen zijn opgebouwd rondom een aantal kritische functies, zoals aanmeldingen, validatieworkflows en aanmeldformulieren voor persoonlijke trainingen.
 • De content wordt bepaald door L&D-professionals, wat deze technologie enorm gestructureerd maakt. Dit helpt bedrijven om de leerbehoeften van hun medewerkers te organiseren en beheren en tegelijkertijd de consumptie van de content bij te houden en te beheren.
 • LMS'en leveren content en een gebruikerservaring en maken het tegelijkertijd eenvoudiger om vooruitgang te meten en leerprestaties te registreren.
 • LMS'en worden hoofdzakelijk ingevuld door interne leerbeheerders; gebruikers kunnen geen eigen content maken en kunnen niet zelf bepalen welke content ze consumeren. Dit zijn doorgaans managementgerichte systemen, waarbij leren draait om bedrijfsregels, compliance en andere cursussen vanuit de organisatie.

LXP

 • LXP's laten op rollen gebaseerde content achterwege en creëren zo gepersonaliseerde leerervaringen . Ook helpen ze gebruikers hiermee nieuwe leerkansen te ontdekken.
 • Dankzij LXP's hebben gebruikers zelf de regie over hun leerproces en zijn ze niet beperkt tot de content die hun is opgelegd. Zo bevatten deze platformen krachtige zoek- en personalisatiefuncties, die content uit een divers en breed scala aan bronnen kunnen halen.
 • Deze ecosystemen en aggregatoren hebben een open architectuur en vullen de content van uw bedrijf aan dankzij integratie met externe bronnen. Gebruikers kunnen vervolgens bladeren door gecategoriseerde content, net als bij streamingplatforms. Dit leidt tot betere leerervaringen.
 • Het doel van LXP's is om L&D aan te vullen met een bredere ontwikkeling van vaardigheden, specifiek gericht op het verbeteren van vaardigheden binnen specifieke domeinen/functies.
 • LXP's verbeteren leerinteracties met behulp van gegevensgestuurde en behulpzame feedback. Dit geeft u een holistisch beeld van de impact die het leerproces heeft op de werkprestaties.
 • Met een adaptief learning-ecosysteem kunnen deelnemers nieuwe content toevoegen en zelf bepalen wat en hoe ze consumeren.
 • Deelnemers kunnen op LXP's ook zelf content maken door materiaal van verschillende externe dienstverleners te combineren. Dit leidt tot een diversiteit aan content.

TXP

 • TXP's beginnen bij een gebruikersprofiel, net als socialemedia-apps als LinkedIn. EdCast by Cornerstone TXP creëert een stimulerende omgeving met behulp van prikkels en activiteiten die passen bij specifieke rollen, employee journeys en essentiële werkzaamheden.
 • Ons TXP functioneert als een dialoog. Het platform maakt gebruik van video's, korte berichten, suggesties, mobiele interfaces en een chat. Zo kunt u ons TXP naadloos integreren in uw workflow. Daarnaast kunnen de meeste TXP's gecombineerd worden met bestaande communicatiesoftware, zoals Slack, Microsoft Teams enz.
 • In tegenstelling tot ERP-systemen is er voor TXP's geen training nodig. De gebruikersinterface is eenvoudig en intuïtief, waardoor eindgebruikers het platform meteen kunnen gebruiken.
 • TXP's zijn gericht, praktisch en innovatief, in tegenstelling tot geïntegreerde talentmanagementsystemen. Ons TXP kan gegevens uit de bestaande ERP of actieve database halen, zodat u toegang heeft tot gebruikersinformatie zonder bestaande gegevens te moeten vervangen of kopiëren.
 • TXP's zijn gebaseerd op de cloud en zijn daarom bij uitstek geschikt voor het huidige digitale landschap. EdCast by Cornerstone TXP is enorm flexibel, heeft een snelle interface en wordt vergezeld door een robuuste mobiele app.
 • Als u de basis van TXP's voorziet van AI, worden ze na verloop van tijd slimmer en beter in voorspellen. Ons TXP analyseert gegevens uit honderden employee journeys en biedt zo bruikbare inzichten in de vorm van aanbevelingen op maat.
 • TXP's zijn gemaakt om eenvoudig en prettig in gebruik te zijn. Zo is 'gamification' ingebouwd in EdCast by Cornerstone TXP, namelijk in de vorm van punten, prikkels en aanbevelingen. Hierdoor kunnen werknemers met hun collega's in contact komen, communiceren en kennis delen. Deze aanmoediging zal veel bijdragen tot een betere werkplek.

Top-down vs. bottom-up

Het belangrijkste verschil tussen LMS'en en LXP's is dat een LXP medewerkers/gebruikers de ruimte geeft om zelf te bepalen welke content ze consumeren en hoe. Vergeleken met de gestructureerde en organisatorische aanpak die gepaard gaat met LMS'en, waarbij het bedrijf de content bepaalt, leiden LXP's tot sociaal en op curatie gebaseerd leren.

Bij LMS'en wordt het leermateriaal toegewezen aan specifieke groepen medewerkers op basis van bedrijfsvereisten als het behoud van compliance, verantwoordelijkheden, onboarding enz. Met een LMS kunt u door middel van gestructureerde cursussen mensen helpen vaardigheden te ontwikkelen die belangrijk zijn voor hun sector of rol. Deze formele trainingen zijn een essentieel onderdeel van zakelijke L&D.

LXP's draaien daarentegen om hapklare content, zoals video's, podcasts en animaties. Met een LXP kunnen werknemers content toevoegen, delen of samenstellen. Daarnaast geven LXP's gebruikers de kans om op maat gemaakte materialen te gebruiken en te ontwikkelen en bieden ze gebruikers content naar keuze.

Trainingen via LXP's bieden meer meeslepende leerervaringen en zijn interactiever, persoonlijker en contextueler dan die via traditionele LMS'en. Deze eigenschap van LXP's is voor bedrijven van vitaal belang geweest in het bevorderen van zelfgestuurd leren.

Een TXP voorziet in de leerbehoeften van uw organisatie in het huidige digitale landschap en biedt medewerkers tegelijkertijd de ruimte om zelfstandig hun carrière te ontwikkelen. Ook kunnen TXP's een selectie maken uit verschillende cursussen op basis van relevantie en behoeften. Zo geven ze gebruikers de kans om zich te richten op hun ontwikkeling en de planning van hun carrière.

Nu veerkracht voor bedrijven steeds crucialer wordt, vooral met de pandemie in ons kielzog, is het absoluut noodzakelijk dat u de vaardigheden in uw team(s) onder de loep neemt. Met EdCast by Cornerstone TXP kunnen organisaties zelfbeoordelings- en teambeoordelingstools integreren in hun systeem.

De conclusie

Hoewel een LMS noodzakelijk blijft voor organisaties, zullen TXP's in de toekomst aan populariteit winnen omdat ze het beste van LMS'en en LXP's combineren.

EdCast by Cornerstone TXP vergroot de mogelijkheden van traditionele leerplatforms door structuur te bieden en gebruikers tegelijkertijd de ruimte te geven om naar eigen inzicht te leren. Dit laat medewerkers inzien hoe zij bijdragen en bindt hen aan het bedrijf voor de lange termijn .

Zodra werknemers hun plaats hebben gevonden binnen de organisatie, geeft een effectief TXP hun het gevoel dat ze erbij horen, dat ze groeien en dat ze in een team werken. Ook creëert dit overeenstemming. Dit helpt de dagelijkse medewerkerservaring te verbeteren en verhoogt de betrokkenheid en de prestaties.

Related Resources

Want to keep learning? Explore our products, customer stories, and the latest industry insights.

Cornerstone Learning Management

Datasheet

Cornerstone Learning Management

In today’s digital environment, organizations want to transform corporate learning into digital learning experiences that help develop highly skilled, compliant, and agile teams. HR and learning leaders are responsible for delivering critical business outcomes while administering and tracking complex workforce training across departments and disconnected systems.

Schedule a personalized 1:1

Talk to a Cornerstone expert about how we can help with your organization’s unique people management needs.

© Cornerstone 2024
Legal