Customer Story

Solvus biedt gebruikers meer inzicht in hun coachingstraject dankzij Cornerstone

Nonprofit page hero

240

medewerkers

Public Sector

industrie

2021

klant sinds

Hoe vind je het beste talent met de juiste, toekomstbestendige vaardigheden? Het is een vraagstuk waar veel organisaties vandaag de dag mee worstelen. Het Belgische Solvus ondersteunt in die zoektocht en helpt bedrijven met hun talentvraagstuk. Daarbij wordt niet alleen gezocht naar de juiste match, maar wordt ook gekeken naar de (onontdekte) talenten die al in huis zijn. Solvus focust daarbij op Total Talent Management en integreert verschillende strategieën voor het ontwikkelen van het huidige personeel en het aantrekken van vaste of flexibele talenten.

Solvus is een Belgische HR-dienstverlener, in 2014 opgericht onder de paraplu van RGF Staffing (in Nederland tot voor kort bekend als USG People). De organisatie biedt HR-ondersteuning zoals Recruitment Proces Outsourcing (RPO), MSP-programma’s, in- en outplacement, assessments en development centers. Maar Solvus is vooral pionier op de Belgische markt voor Total Talent Management (TTM)-oplossingen, een geïntegreerde en complementaire oplossing om bedrijven op alle HR-onderdelen efficiënter, veerkrachtiger en flexibeler te maken. Anders gezegd: bij Solvus is men continu bezig met het potentieel van talent, in plaats van werknemers langs de lat van de gevraagde vaardigheden in een vacature te leggen.

Digitalisering als must have

Bij Solvus bestond al langere tijd de wens om hun dienstverlening naar een hoger digitaal plan te tillen. De coronapandemie heeft die wens versterkt: digitalisering was niet langer een nice to have maar werd een must have. Franz Hegemann, Operational Excellence Manager bij Solvus, schetst de noodzaak om het job coachingstraject aan te pakken: “Er speelden verschillende problemen. Zo was er allereerst sprake van een heel manueel proces. We werkten in dit traject met veel verschillende coaches en het bleek lastig om een uniforme manier van werken te implementeren. Daarnaast werden trajecten heel klassiek nog via Excel opgevolgd, wat een hele moeilijke situatie creëert als je dat met veel mensen tegelijk wil doen. En een derde punt was de rapportage: het was heel moeilijk om overzicht te krijgen van wat er allemaal gebeurde en welke status een bepaald coachingstraject had.”

Volgens Hegemann was het voor Solvus dan ook vrij duidelijk wat de nieuwe oplossing zou moeten kunnen. “We zochten naar een tool waarbij we op één plek het overzicht zouden hebben van alle verschillende trajecten en de bijbehorende status. Met als resultaat een eenduidig en volledig proces waarbinnen we ook konden opvolgen. En een derde belangrijk punt was de privacy en alles wat met AVG te maken heeft. Het uiteindelijke doel was om een nog meer kwalitatieve dienstverlening te bekomen en tegelijkertijd efficiënter te worden.”

Coaching-traject VDAB

Toevallig kwam er aan het begin van de coronapandemie een uitbesteding van VDAB om werkzoekenden met recente werkervaring snel van een proactief en preventief bemiddelingsaanbod te voorzien om zo een vlotte doorstroom naar de arbeidsmarkt te realiseren. Groot verschil met voorgaande projecten die Solvus in opdracht van VDAB uitvoerde was dat het ging om een vrijwillig traject. Hegemann: “Dat betekende dat we ook iets aantrekkelijks te bieden moesten hebben. Dus een user interface die modern en professioneel oogt en aantrekkelijk is voor de potentiële gebruiker.”

De zoektocht naar een passende oplossing begon intern. Hegemann: “We zijn binnen RGF Staffing gaan kijken wat we al hadden en eventueel zouden kunnen hergebruiken. Maar door de specifieke urgentie voor deze problematiek was er eigenlijk niks beschikbaar.” De blik werd vervolgens naar buiten gericht, waarbij de mogelijkheid om zelf aanpassingen in de configuratie door te voeren een belangrijke rol speelde. “We zochten een SaaS-oplossing waarbij we niet afhankelijk zouden zijn van de ontwikkelaar om aanpassingen aan het systeem te kunnen doen. Dat heeft natuurlijk een impact op onze eigen organisatie omdat we personeel moeten gaan opleiden om de nodige kennis op te doen. Maar aan de andere kant hebben we ervaring met andere oplossingen waarbij je voor elke kleinigheid een ticket moet gaan loggen en vervolgens moet wachten tot iemand tijd heeft om het voor je op te lossen. Dat werkt niet zo flexibel en dynamisch zoals het vandaag de dag zou moeten.”

Te veel mogelijkheden

Na een traject waarin verschillende LMS-partijen zijn bekeken, valt de keuze op Cornerstone. De implementatie van Cornerstone was intern nog een behoorlijke uitdaging, zo vertelt Anjuli Devuyst, teamleader bij Solvus en verantwoordelijk voor de projecten voor VDAB: “Cornerstone is gebouwd voor de wisselwerking tussen manager en werknemer. Wij moesten dat ombouwen naar coach en coachees, maar er was een grote uitdaging: Cornerstone kan heel veel, maar wij hebben daarnaast nog het systeem dat onze klant aanbiedt, het MLP-systeem van VDAB. VDAB vraagt aan al zijn partners om dit systeem te gebruiken voor de goede opvolging van alle ondernomen acties. Het was zaak om te kijken wat we waar zouden gaan registreren en hoe we dubbele registraties konden voorkomen. Dus het was voor ons vooral de vraag: wat willen we eruit halen en wat moeten we zeker hebben?”

Na een implementatie van drie maanden is het systeem klaar voor gebruik. Devuyst is erg tevreden met Cornerstone: “Administratief is het veel eenvoudiger geworden. Voorheen stond onze documentatie zeer verspreid, nu staat alles op één plek. We hoeven nu dus nog maar op twee plekken te kijken: in het systeem van onze klant en in Cornerstone. Daardoor hoeven medewerkers minder vaak te schakelen en dit zorgt voor een vermindering van de foutmarges. Ook kunnen we eenvoudiger en werkbaardere rapporten uit het systeem halen. Dankzij Cornerstone kunnen we efficiënter werken, dat is wel de grootste toegevoegde waarde.”

Zaken in handen nemen

Ook de reacties van gebruikers in het VDAB-traject zijn positief. Devuyst: “Klanten kunnen zelf zaken oppakken en hebben direct inzicht in wat er gebeurt binnen hun traject. Bovendien kun je in Cornerstone linken naar bijvoorbeeld e-learnings of filmpjes van onze klanten en leveranciers, waardoor zowel ons aanbod als het aanbod van anderen op één plek te vinden is. We zijn op dit moment ook bezig met het uitbreiden van ons e-learningaanbod zodat de keuze nog groter wordt.”

De volgende stap die Solvus wil zetten is meer projecten toevoegen aan het Cornerstone-platform. Dat zullen deels projecten zijn die gelijkwaardig zijn aan het huidige project, zodat de invulling grotendeels hetzelfde is. Maar er wordt ook verder gekeken, bijvoorbeeld naar de mogelijkheid om Cornerstone in te zetten voor assessment centers, waarmee bedrijven kunnen testen of een medewerker klaar is voor een volgende carrièrestap of dat een kandidaat geschikt is voor een bepaalde functie.

Koppeling interne systemen

Ook stond een koppeling tussen de verschillende systemen binnen Solvus via Cornerstone hoog op het wensenlijstje. Hegemann: “We hebben een enorm aanbod van potentieel talent via de coachingstrajecten, kandidaten waar aan de vraagkant binnen Solvus weer naar gezocht wordt door andere organisaties. De koppeling tussen Cornerstone en andere platformen is er nog niet, maar dat is iets waar we naartoe willen groeien. Ons doel is altijd om een coachee aan een nieuwe job te helpen. En aangezien we zelf al een groot aanbod hebben aan vacatures en openstaande posities, zou die mapping echt een hele grote plus zijn.”

Related Resources

Want to keep learning? Explore our products, customer stories, and the latest industry insights.

How Agencies are stepping up external training initiatives

Whitepaper

How Agencies are stepping up external training initiatives

No matter who you are, the way we learn has been drastically changed by the pandemic. Even the way government trains volunteers and citizens has changed, with a newfound reliance on digital solutions and e-learning. Check out this new report to understand how learning management systems are helping gov organizations meet the moment in online training.

Schedule a personalized 1:1

Talk to a Cornerstone expert about how we can help with your organization’s unique people management needs.

© Cornerstone 2024
Legal