Blog Post

Drie HCM-trends die u niet mag negeren in 2023

Bedrijven bevinden zich midden in de perfecte storm. Ongunstige economische omstandigheden, geopolitieke onrust, de stijgende kosten van levensonderhoud, het tekort aan vaardigheden en duurzaamheid zijn slechts een paar van de factoren waardoor organisaties genoodzaakt zijn snel te veranderen om problemen één stap vóór te blijven.

HCM (Human Capital Management) speelt daarbij een centrale rol. Uw personeel, hoe en waar uw personeel werkt en welke vaardigheden u nodig heeft voor groei, veranderen allemaal steeds sneller.

De nadruk komt te liggen op slimmere beslissingen en betrokkenheid van werknemers. Meer dan ooit moet HR harder werken om processen te stroomlijnen, werknemers mondiger te maken, in de hele organisatie samen te werken en teams af te stemmen op strategische bedrijfsinitiatieven.

HR-professionals zouden er natuurlijk voor kunnen kiezen om niets te doen en de toekomst te negeren. Ze hebben het tenslotte al druk genoeg met hun dagelijkse taken en er blijft weinig tijd over om strategisch over de toekomst na te denken.

Een nieuwe wereld betekent nieuwe regels. In dit artikel onderzoeken we drie belangrijke HCM-trends die mogelijk de toekomst van werk gaan bepalen. Van het toenemende gebruik van AI (kunstmatige intelligentie) en het toenemende belang van de ontwikkeling van vaardigheden tot personeelsbehoud: deze trends zullen de komende jaren grote impact hebben op de HR-strategie en -praktijk.

Trend 1: vaardigheden voor de toekomst voorspellen met AI

Als u ooit een playlist met muziek heeft samengesteld of op aanbevelingen heeft geklikt wanneer u online shopt, dan weet u dat AI grote hoeveelheden 'big data' kan verwerken om gepersonaliseerde inzichten te bieden. Dat zien we ook steeds meer in HR. In 2023 verwachten we dat AI veel meer gebruikt zal worden om de volgende golf aan benodigde vaardigheden te voorspellen om bedrijven vooruit te helpen.

AI kan worden gebruikt om uiteenlopende databronnen te analyseren, zoals vacatures, trainingsmaterialen en vaardigheidsprofielen van werknemers, om te bepalen naar welke vaardigheden veel vraag is en welke vaardigheden waarschijnlijk in de toekomst nodig zijn.

Bijvoorbeeld:

  • AI kan de auto-industrie helpen om vaardigheden in accutechnologie af te stemmen op mensen, leercontent en functies.
  • Het kan petrochemische bedrijven helpen om te achterhalen welke vaardigheden ze al in huis hebben om nieuwe, duurzame energieoplossingen te ontwikkelen, en welke vaardigheden ze extern moeten werven.
  • En het kan HR-professionals in de financiële dienstverlening helpen de vaardigheden te vinden die geschikt zijn voor duurzame financiering, cryptocurrency en soortgelijke opkomende zakelijke mogelijkheden.

HR thought leader Josh Bersin van The Josh Bersin Company is het daarmee eens: “Bedrijven hebben AI-gestuurde, op vaardigheden gebaseerde systemen nodig, die helpen bij de werving, interne mobiliteit, mentoring, functietoewijzing en uiteindelijk beloningen, erkenning en salaris. Organisaties die dit goed doen, presteren beter dan hun concurrenten, puur dankzij hun intelligentie en flexibiliteit."

Trend 2: betere afstemming tussen HR-strategie en de realiteit op de werkvloer

Er zijn allerlei transformatieve trends op de markt gaande, zoals disruptieve innovaties en de hoge kosten van levensonderhoud, en daarom moeten HR- en bedrijfsmanagers met elkaar samenwerken om daar op een gecoördineerde manier op te reageren. Uit onderzoek door Cornerstone naar de vertrouwenskloof in vaardigheden blijkt echter dat het gat steeds groter wordt tussen werkgevers die hun medewerkers mogelijkheden bieden om vaardigheden te leren, en het vertrouwen dat medewerkers hebben in het vermogen van hun bedrijf om die vaardigheden te ontwikkelen.

In 2023 verwachten we daarom een nauwere afstemming tussen de HR-strategie en de ervaringen van mensen in het veld. Om een personeelsbestand op te bouwen dat klaar is voor de toekomst, zullen HR-leiders in toenemende mate kiezen voor een op vaardigheden gerichte aanpak van leren en talent - vaststellen welke vaardigheidstekorten er bestaan, welke vaardigheden u nodig hebt en een relevant, aantrekkelijk traject voor uw mensen om die vaardigheden effectief op te bouwen.

Trend 3: retentieprogramma's afgestemd op verwachtingen

Gratis pizza op vrijdag volstaat echt niet meer. Medewerkers, met name millennials, verwachten meer van hun werkgever. Veel meer. Ze willen kansen om te groeien in hun carrière, realtime feedback en continu blijven leren.

In 2023 zal de trend in de EMEA nog meer de nadruk leggen op personeelsbehoud. Uit onderzoek van Fosway Group in 2022 blijkt dat de ervaring van medewerkers de belangrijkste factor voor het toekomstige succes van HR is (96% noemt dit belangrijk), op de voet gevolgd door het merk en de waarden van werkgevers (95%). Slechts 17% beschrijft de medewerkerservaring als 'onweerstaanbaar'.

Onderzoek van Cornerstone naar de vertrouwenskloof in vaardigheden benadrukt deze aanbevelingen. Goed presterende organisaties (die hoog scoren wat betreft personeelsontwikkeling, diversiteit, inclusie en andere factoren) hebben het meeste succes op het gebied van personeelsbehoud.

De volgende stappen: medewerkers mogelijkheden voor de juiste vaardigheden bieden

Het is belangrijk dat HR-professionals vooruitlopen op de laatste personeels- en werkplektrends. Als HR-managers meer inzicht hebben in het toenemende gebruik van AI, het toenemende belang van de ontwikkeling van vaardigheden, personeelsbehoud en de veranderende verwachtingen van medewerkers, dan kunnen ze zichzelf en hun organisaties beter positioneren voor succes in de toekomst van werk.

Het is tijd voor actie: voer een trainings- en ontwikkelingsprogramma in waarmee uw mensen vaardigheden kunnen ontwikkelen die ze in de toekomst nodig hebben.

We bespreken alles uitgebreid in het Trendrapport EMEA voor 2023 van Cornerstone. Dit rapport geeft nauwgezette en uitgebreide inzichten in trends op het gebied van mensen en werkplekken die de toekomst zullen vormen, en is onmisbaar voor vooruitstrevende organisaties om zich op die toekomst voor te bereiden.

Lees het volledige EMEA-trendrapport van Cornerstone voor 2023 “Trends op het gebied van mensen en werkplekken voor het komende jaar” hier.

Related Resources

Want to keep learning? Explore our products, customer stories, and the latest industry insights.

Cornerstone SMB Learning Management Survey Results

Research

Cornerstone SMB Learning Management Survey Results

“Smooth seas do not make skillful sailors.”

Schedule a personalized 1:1

Talk to a Cornerstone expert about how we can help with your organization’s unique people management needs.

© Cornerstone 2024
Legal