Blog Post

De toekomst van leren: de belangrijkste trends voor 2023

Vanwege de snelle, onvoorspelbare veranderingen die plaatsvinden, moeten bedrijven zich snel aanpassen om te blijven groeien. Uw mensen, hoe en waar ze werken en de vaardigheden die u nodig heeft om te groeien, veranderen in sneltreinvaart.

Omdat HCM centraal staat bij die verandering en de technologie evolueert, onderzoeken we hier zeven belangrijke leertrends voor 2023, zoals de verschuiving naar op vaardigheden gebaseerd leren, het belang van personalisering en aanpassingsmogelijkheden en de rol van naleving en flexibiliteit.

Deze leertrends komen uit het nieuwe Trendrapport EMEA voor 2023 van Cornerstone, “Trends op het gebied van mensen en werkplekken voor het komende jaar”. Het rapport biedt ook diepgaande, inspirerende inzichten in wat ons op het gebied van HCM en content te wachten staat.

Trend 1: het belang van op vaardigheden gebaseerd leren

Volgens PwC wil 77% van alle volwassenen nieuwe vaardigheden leren of zich laten omscholen om hun inzetbaarheid in de toekomst te verbeteren. Met de snel veranderende technologie en de behoefte om talent om te scholen en elders in te zetten, is het belangrijk dat bedrijven focussen op het ontwikkelen van vaardigheden. Als een bedrijf zich heroriënteert op vaardigheden, zijn HR-teams beter in staat talent te ontwikkelen en in te zetten om aan de behoeften van het bedrijf te voldoen. Deze verschuiving naar op vaardigheden gebaseerd leren en ontwikkelen (L&D) maakt functies, belangen en werkstromen vloeiender, zodat medewerkers de vrijheid en creativiteit hebben om te groeien.

Trend 2: leren met personalisering en aanpassingsmogelijkheden

Niemand leert op dezelfde manier. Het is daarom belangrijk om leerervaringen op maat te bieden voor verschillende leerpatronen. Met moderne, goed geselecteerde content afgestemd op persoonlijke behoeften, kan iedereen leren en groeien. Het is ook belangrijk dat L&D-strategieën snel aan nieuwe behoeften worden aangepast, aangezien er snel en continu nieuwe leermogelijkheden bij komen. Dit biedt transparante groeikansen en naadloze werkovergangen.

Trend 3: focus op continue naleving en flexibiliteit

Vaak vinden we naleving iets wat we moeten doen om te komen waar we willen. Maar het in de praktijk brengen van continue naleving kan concurrentievoordelen aansturen. In 2023 verwachten we een toename in Learning en Capability Academies, die flexibelere, gepersonaliseerde methoden voor compliancetraining bieden voor maximale impact. Met dit soort trainingen – speciaal afgestemd op de vereisten van een bepaalde sector en toekomstige bedrijfsdoelen – kan betrouwbare compliancetraining en -rapportage sneller en goedkoper worden aangeboden, terwijl bedrijven ook meer vaardigheden behouden.

Trend 4: kennis delen is goed

In dit digitale tijdperk is het ontzettend gemakkelijk om kennis te delen en met anderen samen te werken. In 2023 verwachten we dat de focus meer op het delen van kennis binnen en tussen organisaties komt te liggen. Dat kan bijvoorbeeld met tools als kennismanagementsystemen, online communities of mentorprogramma's. Kennis delen verbetert niet alleen L&D-resultaten, maar kan ook een cultuur van continu leren en samenwerken bevorderen.

Trend 5: de toekomst van werk: VR, AR en microlearning

Bedrijven ontwikkelen zich steeds sneller, dus leren moet dat net zo snel en flexibel doen. L&D-strategieën moeten flexibel en responsief zijn, zodat medewerkers nieuwe vaardigheden kunnen leren en op de hoogte blijven met de nieuwste technologieën en best practices.

Virtuele en augmented reality (VR/AR) zijn niet alleen meer voor gaming bedoeld. Deze technologieën hebben het potentieel om het leren drastisch te veranderen door immersieve, praktische ervaringen te bieden die ervaringsgericht leren mogelijk maken. Ze kunnen het leren boeiender en effectiever maken, bijvoorbeeld met virtuele excursies, simulaties of interactieve lessen.

Trend 6: kunstmatige intelligentie en machine learning

Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) lijken een grote rol in de toekomst van leren te gaan spelen. Deze technologieën kunnen het leerproces stroomlijnen en efficiënter maken, bijvoorbeeld met gepersonaliseerde leeraanbevelingen of geautomatiseerde beoordelingen. Het is echter belangrijk dat AI en ML ethisch en inclusief worden gebruikt, zodat iedereen die leert, profiteert van de voordelen die ze bieden.

Trend 7: microlearning en content in hapklare brokken

Omdat iedereen het druk heeft en maar kort de tijd heeft om geconcentreerd te leren, is het belangrijk dat de leercontent eenvoudig te verwerken is. Microlearning, oftewel informatie presenteren in hapklare brokken, is een effectieve manier om content aan te bieden die eenvoudig wordt begrepen en onthouden. Microlearning biedt medewerkers de mogelijkheid snel nieuwe kennis in zich op te nemen en toe te passen, bijvoorbeeld door middel van korte video's, interactieve quizzen of een ander formaat.

Kort gezegd: L&D biedt groeimogelijkheden

De toekomst van L&D ziet er goed uit, met veel spannende trends die nog gaan komen. Blijf op de hoogte van deze trends en voer strategieën in om ze toe te passen, zodat u een succesvolle, effectieve leeromgeving kunt creëren waarin uw medewerkers tot bloei komen.

We bespreken alles uitgebreid in het Trendrapport EMEA voor 2023 van Cornerstone. Dit rapport geeft nauwgezette en uitgebreide inzichten in trends op het gebied van mensen en werkplekken die de toekomst zullen vormen, en is onmisbaar voor vooruitstrevende organisaties om zich op die toekomst voor te bereiden.

U kunt het volledige Trendrapport EMEA voor 2023 “Trends op het gebied van mensen en werkplekken voor het komende jaar” van Cornerstone hier.

Related Resources

Want to keep learning? Explore our products, customer stories, and the latest industry insights.

Sapient Insights Group – Voice of the Customer: Architecting an HR and Learning Strategy

Whitepaper

Sapient Insights Group – Voice of the Customer: Architecting an HR and Learning Strategy

Sapient Insights Group recently conducted research on Architecting an HR and Learning Strategy. Sapient found a 17% increase in strategic business outcomes when a company has an HR Systems Strategy versus when they do not.

Schedule a personalized 1:1

Talk to a Cornerstone expert about how we can help with your organization’s unique people management needs.

© Cornerstone 2024
Legal